Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

René Tiggelman wilt meer bonnen winnen

Na de prijsuitreiking van vorige week was al duidelijk dat René Tiggelman dit jaar weer dolgraag wilt vlammen. De mooie Groenrijk cadeaubonnen die hij gewonnen had waren besteed aan drank en hondenvoer. Niks geen bloemen of planten. Aangezien dit cadeau goed besteed was werd meteen duidelijk dat hij dit seizoen weer wilt vlammen. Maar ja, wat voor cadeaubon zou je dan aan het einde van dit seizoen krijgen?

Nadat de cluybkampioen in de eerste ronde Jeroen Hekhuis kansloos had gelaten, was het nu Roeland Alders die van het bord gezet werd. Een klein foutje zorgde er voor dat in een scherpe variant van een Siciliaan de stelling meteen een drama was. Roeland had wel even gekeken naar de variant die op het bord kwam en zag wel mogelijkheden met het offeren van de dame tegen twee torens. Het nadeel is wel dat het voor zwart misschien niet direct gewonnen is, maar dat het wel erg automatisch speelt. Op zet 18 ging Roeland de boot in met het zwakke g3. Daarmee kan de zwarte dame wel niet binnenkomen op h2, maar werken de stukken van Roeland niet goed samen. De koning die lang gerokeerd had wordt dan erg onder vuur genomen en de verdediging is dan te laat. René zag het en ook Roeland had eigenlijk direct in de gaten dat het mis was na die bagger zet. Op zet 26 stond Roeland mat.

Jeroen hestelde zich van de opgelopen averij van vorige week door Frans Baljeu te verslaan. Overigens kostte dat behoorlijk veel moeite. Frans speelde een prima partij en leek zelfs wat beter te staan met een wat gezondere pionnenstructuur. Daar tegenover stond het loperpaar van Jeroen. In het verre eindspel ging het dan toch mis met Frans. Na een afruil op de d-lijn verloor Frans een stuk omdat bij het terugslaan opeens mat achter de paaltjes op het bord zou verschijnen. Niet veel later was het gedaan met de pret en kon Jeroen de felicitaties (uiteraard zonder handdruk) in ontvangst nemen.

Merijn van Broekhoven deed het vanuit de opening niet zo heel slecht tegen Max Toetenel. Door een wat mindere fase in de partij kreeg Max een kwaliteit. Misschien had Merijn daarna nog wat tegenspel kunnen creëren, maar in plaats van het spelen van g6 om schaak op te heffen was Kh6 dramatisch en direct klaar.

Carl Schoor moest al snel in de verdediging tegen Roel Schroevers. Roel sloeg met z'n dame op b2 en vaak wordt gezegd: "Sla nooit met de dame op b2, ook niet als het goed is". Vroige week bleek dat ook wel tegen Albert Vermue. Toen sloeg Roel ook op b2 en was de partij daarna snel klaar met een dikke nul. Nu was het anders. Carl zijn stukken stonden minder goed dan de stukken van Albert vorige week, waardoor er wel 'gewoon' op b2 geslagen kon worden. Daarna won Roel nog een pion. Toch was de stelling niet zo eenvoudig. Met beiden twee torens en Carl een zwart veldige loper tegenover een witveldige loper van Roel was het nog lastig. Aangezien Roel de open lijnen onder controle had kon hij met zijn koning aan de wandel om te assisteren. Dat concept was erg succesvol en Carl kon materiaalverlies niet meer voorkomen. Roel was dan ook erg tevreden na afloop van zijn triompf.

Kees Polderman moest zijn meerdere erkennen tegen Alex Jonkheer. Alex won een stuk en daarbij was de stelling van Kees ook niet erg fris meer. 

Joas Fontijn en Brandon Haasbroek speelden remise. In het eindspel had Joas een prachtige vrijpion meer, maar waarschijnlijk ging deze alsnog verloren waarmee de stelling weer in evenwicht was.

Competitie 2020/2021 ronde 2

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: