Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Bert ontsnapt, Johanna maakt indruk

De elfde ronde heeft wel voor wat comotie gezorgd. René Tiggelman blijft de trotse koploper na een overwinning op Paul van Rooijen. Roeland Alders liet een halve steek vallen door Bert Henderikse niet de genadeklap te geven. Hans Groffen staat door een winstpartij tegen Carl Schoor nu gedeeld tweede met Roeland. Johanna Brouwer stond in de spotlights door Albert Vermue binnen een rap tempo te verslaan. 

René had lang het betere van het spel tegen Paul, maar om te winnen moest er nog wel wat meer gebeuren dan het hebben van een iets fijner spelende stelling. In een toreneindspel met ongelijke lopers moest Paul keepen, maar er was geen afwikkeling met directe winst in het eindspel. Op de 61e zet ging Paul alsnog de mist in. Hij liet zijn loper pardoes ongedekt. René pakte dit cadeautje meteen uit en blijft zo zonder averij op pole position.

Roeland, die tot en met de tiende ronde tweede stond, liep wel averij op. Tegen Bert kwam hij teleurstellend niet verder dan remise. 

Ronde 11 01

Stelling na 31. Dxd4

Bert heeft al een kwaliteit moeten geven om nog enigszins in leven te blijven. Roeland dacht hier de winst te zien met 31. ... Txe3 en 32. ...hxg3 die dubbel gedekt zou staan en daarmee zou hij die loper ook nog krijgen. Hoe hij er bij kwam dat g2 twee keer gedekt stond is een raadsel. Overigens is deze combinatie wel gewonnen. Het volgende kwam op het bord.

31. ... Txe3! 32. fxe3
32. Dxe3? geeft 32. ... Dxd1
32. ... hxg2+
Nog steeds volgens het boekje.
33. Lxg2?!
Roeland was opeens de klust kwijt want hij dacht dat de pion toch twee keer gedekt was. Nu dacht hij dat de combinatie opeens niet meer goed was. Of het te maken heeft met het schaken achter een computer of niet, even langer kijken en de winst lag voor het oprapen. 
33. ... Lxg2+?
Dit is een regelrechte blunder. Roeland had hier al zoiets van gemiste kans en het zal teleurstellend wel remise worden. Na 33. ...Tc2! Is het helemaal klaar. Na bijvoorbeeld 34. e4 om de diagonaal te blokkeren volgt gewoon 34. ... Lxe4! 35. Lxe4 is niet goed vanwege 35. ... Dxh2# en 35. Dxe4 faalt met 35. ... Dxd1

Dat Roeland daarna nog een kans zou krijgen was ook verrassend. 

34. Kxg2 De2+ 35. Kh1?!
Bert geeft zowaar nog een winstkans aan Roeland. Na 35. Kg1 zou het remise worden. Nu is het alnog verloren, maar Roeland ziet het wederom niet. 
35. ... Tc2? 
Nu wel Tc2, maar nu is het niet goed. Na 35. ... Df3+ 36. Kg1 Tc2! (dan wel) is het alsnog gewonnen voor Roeland. 
36. Dd8+ Kg7 37. Dd4+ Kg8 38. Dd8+ Kg7 39. Dd4+ Kg8 en remise.

Een flinke teleurstelling voor Roeland, maar voor Bert alsnog een niet verpeste avond, want hij kon tevreden zijn met het resultaat gezien het spelverloop.

Hans was zoals gezegd een maatje te groot voor Carl Schoor. Als snel had onze HWP-speler al een voordeeltje. Nadat Carl de onnauwkeurigheidsmodus gevonden had was het voor Hans een koud kunstje om af te wikkelen naar een gewonnen stelling. Beide heren hadden na deze partij nog ruim de tijd om andere dingen te doen, dus had men nog wat aan de avond zoals dat wel eens gezegd wordt.

Dan de partij tussen Johanna Brouwer en Albert Vermue. Deze werd op gepaste afstand gespeeld bij Johanna thuis. Albert was blijkbaar zo onder de indruk dat hij snel klaar was. Of stond de muziek op Studio Brussel of stond Willem, Johanna haar man, Albert in de weg? De partij ging als volgt.

1. d4 d5 2. Pf3 Pc6 3. c4 c6 4. Pc3 Lf5 5. cxd4 cxd4 6. Db3 b6?
Dit is al niet echt een frisse zet. Even later wordt het nog erger.
7. e4 dxe4 8. Pe5! Le6 (zie diagram)
Het is allemaal al goed voor wit, maar Albert overziet een kleinigheidje.

Ronde 11 02

9. Lb5+ Ld7?? 10. Dxf7#
Au! Albert had de mat op f7 helemaal gemist. Ook hier hadden de beide spelers nog wat aan hun avond.

Corné Boogaard zat zowaar een keer aan de goede kant van de score. Tegen een meestal toch taaie Eric van Driel werd afgerekend. Eric had zijn dag niet en in een gecompliceerde stelling werd ook niet altijd even goed afgewikkeld. Corné kwam zoals chess.com zegt nooit in de problemen ondanks wat onnauwkeurigheden wist hij verdiend te winnen.

Jan Engelen liet zich verrassend tegen Joas Fontijn. Vanuit de opening leek Jan in een koningsgambiet goed te staan. Na 19 zetten stond hij prompt mat! Joas is daarmee van de hatelijke nul af. Jan moet in de komende twee ronden nog ergens een resultaat halen, anders blijft hij op de hatelijke nul staan.

Elfde ronde                                                      
1. Paul van Rooijen-René Tiggelman 0-1
2. Bert Henderikse-Roeland Alders remise
3. Hans Groffen-Carl Schoor 1-0
4. Johanna Brouwer-Albert Vermue 1-0
5. Corné Boogaard-Eric van Driel 1-0
6. Ronald Steijn-Ingel Baaijens uitgesteld
7. Jan Engelen-Joas Fontijn 0-1

Stand na elf ronden
1. René Tiggelman 11,0
2. Hans Groffen, Roeland Alders 9,5
4. Bert Henderikse 9,0
5. Paul van Rooijen, Albert Vermue 6,5
7. Corné Boogaard, Eric van Driel 5,5
9. Johanna Brouwer 5,0
10. Carl Schoor, Ronald Steijn 3,0
12. Joas Fontijn, Ingel Baaijens 1,0
14. Jan Engelen 0,0

Twaalfde ronde                                                             
1. René Tiggelman-Bert Henderikse      
2. Roeland Alders-Hans Groffen             
3. Corné Boogaard-Paul van Rooijen     
4. Eric van Driel-Albert Vermue               
5. Joas Fontijn-Johanna Brouwer           
6. Carl Schoor-Ronald Steijn      
7. Ingel Baaijens-Jan Engelen   

1920 Schema één uur11

 

1920 Tabel één uur12

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: