We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.

René komt weg met blauw oog

Afgelopen donderdag stond de eerste herindeling op het programma. Daarmee stond ook meteen de topper René Tiggelman tegen Jeroen Hekhuis op het programma.

De eerste confrontatie ging ietwat gelukkig naar Jeroen toe en daarmee was René wel gebrand op revanche. Vanuit de opening had René iets de overhand, maar echte aanknopingspunten waren er niet. De partij leek op een puntendeling af te stevenen, maar René had daar geen zin in. Hij wilde iets te veel en daarmee kwam hij in de problemen.

1819competitie13 01

Stelling na 44. Tc3

Als je bovenstaande stelling bekijkt dan heeft wit weliswaar een verre a-pion. Lijkt leuk, maar zijn stukken staan minder actief dan die van zwart. Bovendien blijven er altijd grappen inzitten met mat als de zwarte toren naar de onderste rij kan. Zwart kan echter ook hier gemakkelijk winnen. Wit had 44. Tc3 gespeeld om het paard van b3 te dekken. 44. … Txa6 werd gespeeld, maar materiaalwinst was hier ook mogelijk. Na 44. … Pf1+ 45. Kg1 Pd2 staat het witte paard twee keer in en heeft wit grote problemen. Ook na het gespeelde 44. … Txa6 heeft wit het moeilijk.

Iets verder in de partij kwam de onderstaande stelling op het bord. Volgens mij speelde Jeroen hier 50. … Kf5. 51. Ke3 wint waar de heren in de analyse gisterenavond laat ook achter kwamen al moet je de techniek nog wel even laten zien.

1819competitie13 02

Stelling na 50. Ta5+

Uiteindelijk kwam Ke3 niet op het bord en verzandde de partij in remise.

De partij tussen Hans Groffen en Roeland Alders werd ook remise. Roeland kwam in het eindspel twee keer goed weg en na 99 zetten werd de vrede getekend. Hans begon de partij wat frivool en daarmee leek Roeland iets beter te staan. Nadat de torens geruild waren was het Hans die opeens goede kansen kreeg. Overigens bij correct spel was de stelling potremise. Roeland speelde het niet correct en deed het twee keer onnauwkeurig. Hans zag tot twee keer toe de winnende combinatie niet. Daarna maakte Roeland niet nog een keer dezelfde fout en werd het uiteindelijk remise.

Roel Schroevers wist wel te winnen. Martin de Bock was een gewillige prooi voor Roel. Aan het einde van de partij won Roel een stuk en daarmee bleef een tochtige koning over waar geen plezier meer aan te beleven viel.

Bert Henderikse had snel een betere stelling tegen Carl Schoor. De a-lijn van Carl was zwak en Bert patrouilleerde zijn torens en dame richting deze lijn. Het leverde snel een pion op en de stelling bleef actief voor Bert. Een schijnoffer brak de verdediging van Carl helemaal. Het stuk werd direct teruggewonnen en daarna maakte de arme koning van Carl ook nog deel uit van een matnet. Positioneel sterk gespeeld van Bert.

Max Toetenel won van Frans Baljeu. Max is de laatste weken niet in een blakende vorm en tegen Frans werd pas in een pionneneindspel gewonnen. Max had een pion meer en deze numerieke meerderheid werd Frans te machtig.

Alex Jonkheer stond vanuit de opening al bijna pat met zijn stukken. Er stond een paard op g2 en deze kon nergens heen. Als de loper van f1 zou weggaan zou dat stuk verlies zijn omdat Albert Vermue zijn loper op h3 stond. Dat was het begin van alle ellende. Albert kon naar hartenlust afwikkelen naar een gewonnen stelling en Alex scoorde zo zijn vierde nul op rij.

Kees Verberkmoes zijn aanval op de koning van Xander Joosse sloeg door. Vanuit de opening leek er niet zoveel aan de hand. Na wederom een blik op de partij geworpen te hebben zag de zwarte stelling er plotseling niet zo fris meer uit. Kees wist dan ook uiteindelijk te winnen.

Kees Polderman won ook. Waar hij voor de herindeling nog flink van het bord gezet was door Jan Engelen, kwam hij deze keer niet in de problemen. Er werd een stuk gewonnen waarna Kees niet meer in de problemen kwam.

 

Competitie 2018/2019 ronde 13

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: