We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Familie Tiggelman niet blij naar huis

De elfde ronde van de competitie is voor de familie Tiggelman geëindigd in mineur. Laura verloor van Martin de Bock terwijl papa Tiggelman het remiseaanbod van Merijn van Broekhoven moest accepteren.

Merijn bood prima partij tegen de clubkampioen en lange tijd leek het erop dat er wel een resultaat te behalen viel voor Merijn. Op een gegeven moment is onderstaande stelling ontstaan.

1819competitie11 01

Merijn had zojuist 24. g4 gespeeld met als doel het paard van e7 van f5 af te houden. Hier denkt René met paardenruil een betere stelling te krijgen, maar ziet een klein detail over het hoofd.
24. … Pd5?!
Een flinke misser voor iemand met een aardige rating. Merijn profiteert optimaal en krijgt duidelijk voordeel.
25. Pxd5 Txe4
René vertelde dat hij 25. … Txd5 van plan was totdat hij er achter kwam dat het paard op e4 naar f6 kan. Na Txe4 gaat wit een pion ophalen en moet het ergens gewonnen zijn.
26. Kf3 Tde8
Zwart probeert druk te zetten op de achtergebleven e-pion en bij slaan op c7 zal de e-pion ook vallen en heeft zwart zelfs voordeel!
27. Td3
Sterk gespeeld door Merijn. Om achter de pion te gaan staan met 27. Tfe1 is niet zo’n goed plan omdat Pxd5 dan volgt en dan staat zwart wederom beter.
27. … f5 28. gxf5 gxf5 29. Tc3
Wederom de juiste zet van Merijn. Zou hij in de boeken gedoken zijn?
29. … T8e6 30. Tg1+ Kh6
De slechte engine van de computer gaf dit ook aan als beste zet. Met de g-lijn voor wit lijkt de zwarte koning flink afgesneden. 30. … Kf8 is ook niet alles. Dan geef je wit ook de mogelijkheid om eventueel Tg5 te spelen met een zwakke f-pion voor zwart.
31. Pxc7

1819competitie11 02

Hier bood Merijn remise aan. René nam dit cadeautje al puffend en steunend aan. Wit had hier probleemloos kunnen doorspelen. In de analyse na de partij werd er gedacht dat het direct uit was, maar in die combinatie zat nog een lek. Na 31. … Td6 leek het er even op of 32. Pd5 kon. Na 32. … Txd5 33. Txc6+ Kh5 34. Tg7 is het klaar ware het niet dat Txd5 niet direct gespeeld hoeft te worden. Het vieze Pxd4+ geeft direct remise. Na 34. exd4 Txd5 gaat zwart niet mat. In plaats van 32. Pd5 geeft  32. Pb5 Tde6 33. Td3 Th4 34. Td2 wit goede kansen op de winst al heeft zwart misschien nog wel wat trucen op eeuwig schaak.

Laura was zoals gezegd de tweede Tiggelman die niet blij naar huis ging. Tegen Martin ging het helemaal niet zo slecht, alleen het nadeel bij Laura is dat ze altijd enorm veel tijd spendeert aan haar stellingen. Op zich goed en zeker voor een jeugdspeler aangezien de meeste jeugdspelers toch wel iets te snel spelen. Maar nu kwam Laura door de tijdnood in de problemen. Martin zette de witte stukken onder druk en dat kostte materiaal en uiteindelijk de partij.

Wie ook niet blij was was Alex Jonkheer. Dat ie goed stond hebben we andermaal de avond niet gehoord. Roeland Alders strafte het niet rokeren van Alex genadeloos af. In een partij waar niet zo veel aan de hand was kwam Roeland met Pf4 op de proppen. Het valt de loper op e2 aan en de ongedekte pion op g2. Na een simpele rokade heeft Alex welliswaar niet meer het loperpaar, maar is er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Na Lf1 hetgeen rokeren belemmerde greep Roeland zijn kans en werd de witte koning uitgekleed.

Carl Schoor had snel voordeel tegen Kees Verberkmoes, maar kon pas na een lange zit de felicitaties in ontvangst nemen. Even leek het er zelfs nog op dat Kees nog een resultaat kon halen na een wat mindere zet van Carl. De stelling was net goed genoeg voor Carl om deze winnend af te sluiten.

Johanna Brouwer had een goede partij tegen Frans Baljeu. De witte stukken stonden goed en een witte paard op c5 kon niet makkelijk weggejaagd worden en Frans had het zichtbaar moeilijk. Dat kwam overigens ook omdat Johanna de laatste cassis voor haarzelf besteld had. Frans was duidelijk van streek en zeker toen dat laatste flesje met inhoud ook nog eens over het bord viel. Johanna leek Frans daarmee op een sluwe manier te bedwelmen. Helaas voor haar overzag ze een zetje van Frans waardoor de inmiddels op de chocomel overgestapte Frans alsnog met de volle buit naar huis ging.

Ronald Steijn wist Eric van Driel te verslaan. Net als vorige week wilde Eric iets te snel de aanval in. Ook nu was de stelling er nog niet klaar voor. Ronald counterde en Eric bleef net als vorige week met lege handen achter.

Albert Vermue kende geen problemen met Kees Polderman. Al snel had hij wat pionnen gesnoept en was het een kwestie van tijd of hij zou winnen. Die kwestie van tijd was er rap aangezien Kees een paard op c3 gratis liet meepikken.

Jan Engelen was binnen twaalf zetten klaar met Wolfgang Reichpietsch. Wolfgang had niet echt zijn dag en ´dag toren´ was het gevolg.

Competitie 2018/2019 ronde 11

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: