Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.

Veel verrassingen in competitie

De tweede ronde kende veel verrassende uitslagen en daarmee is de ranglijst ook helemaal op z’n kop gezet.

Laten we beginnen bij de topper in de competitie die tussen Jeroen Hekhuis en René Tiggelman. Vanuit de opening begonnen de beide heren met een heleboel paard zetten en daarbij was het gemanoeuvreer begonnen. René deed het echter wat handiger waardoor Jeroen zich genoodzaakt voelde om een kwal er tegenaan te gooien. Daarmee had René duidelijk een voordeeltje. De huidige kampioen wist dit voordeeltje echter knullig terug te geven. Sterker nog, nu kwam hij in een lastig vaarwater terecht waarbij Jeroen opeens grote kansen op de zege kreeg.

Het eindspel werd door de beide heren niet met een fluwele handschoen behandeld. Jeroen deed het nu weer niet handig en gaf René daarmee zicht op een halfje. De combinatie die Jeroen uitvoerde lekte namelijk aan alle kanten. De beide heren zagen het niet en daarmee kon Jeroen de partij naar de winst brengen.

1819competitie02 01

Stelling na 66. … exf4

Jeroen was er hier stellig van overtuigd dat hij ging winnen. De zwarte toren kan namelijk het doorlopen van de witte koning niet voorkomen. De logische zet die Jeroen deed leidde ook naar de winst, maar dat was niet nodig voor René.
67. Kf6 Kf8?
Een enorme bok wordt hier geschoten aangezien dit mat gaat. Wat dachten jullie van 67. … Te3! Dit is prompt remise. Na bijvoorbeeld 68. Tc7 volgt 68. … Te8 en wit is uitgepiest.
68. g7+ Kg8 69. Te8+
En René hield het voor gezien.

Door deze nederlaag kelderde René naar de dertiende plaats terwijl Jeroen de eerste plaats overnam van René.

Een volgende verrassing kwam niet uit de partij tussen Max Toetenel en Roel Schroevers. Beide spelers vonden het na zo’n 18 zetten wel goed en tekenden de vrede.

Een verrassing was er wel te noteren in de partij tussen Albert Vermue en Martin de Bock. Albert gaf al snel een kwaliteit weg en liep achter de feiten aan. Martin kwam niet meer in de problemen en won. Daarmee staat ‘Bockie’ nu zelfs vierde. Zal vast wel weer een slecht indelingsprogramma zijn.

Dan de volgende surprise. Alex Jonkheer won zijn partij. Vaak staat ie goed en verliest hij. Nu was het andersom. Tegenstander Martin Koolhoven had het betere van het spel en kon een mooie aanval opzetten. Onze jeugdleider deed het niet handig en verloor pardoes een toren. Bizarre was dat de beide schakers lang dachten dat het slechts een kwal was. Na de ontdekking van het feit dat er een volle toren verdwenen was vond Martin het wel mooi geweest.

Eric van Driel verloor verrassend van Frans Baljeu. Hoe deze partij verlopen was durf ik niet te zeggen. De broer van Frans was erg in z’n nopjes doordat hij van Kees Polderman gewonnen had. Waarschijnlijk zal hij deze partij nog wel een paar keer met de computer bekijken.

Leo van den Hooven greep de winst op Willem Brouwer. Willem zijn vrouw Johanna had meer succes door van Vincent Tiggelman te winnen. Naar wat ik in de wandelgangen gehoord had stond Vincent twee gezonde pionnen voor. Helaas is de tijdnood nog wel eens een probleem voor de jonge Tiggelman met als gevolg een tijdsoverschrijding.

Tot slot Jan Engelen. Jan was erg snel klaar met Joas Fontijn met een overwinning.

Competitie 2018/2019 ronde 2

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: