We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.

Jean-Pierre mist winnende combinatie

Afgelopen donderdag was een interessante speelronde in de competitie. Zo speel de René met de zwarte stukken tegen de altijd frivool spelende Jean-Pierre, terwijl Jeroen en Bert de degens kruisden.

Laten we beginnen bij de koploper, René Tiggelman. René heeft nog niet zo heel goed seizoen en waar het voor het team niet echt super gaat, is de competitie ook niet altijd even vlekkenloos. Aangezien de concurrenten ook punten laten liggen staat René nog wel aan kop. Deze ronde was Jean-Pierre van Gemert zijn tegenstander. Jean-Pierre kwam prima voor de dag tegen de clubkampioen en kwam een kwaliteit voor. Daarbij kreeg hij ook nog een nare d-pion op d6 en ontstond zo ongeveer de onderstaande diagramstelling. Wit aan zet kan direct de winst grijpen om een erg mooie manier.

JP Rene

Wit aan zet wint.

Wit had hier het mooie 1. Dxb7! moeten spelen. Na 1. ... Dxb7 volgt 2. d7! en de pion is niet meer af te houden van promotie. De beide heren zagen het niet, maar de stelling bleef erg goed voor Jean-Pierre. Wellicht had hij nog met zijn dame naar de koningsvleugel kunnen gaan om daar René te pesten, maar ook dat gebeurde niet. René kwam uiteindelijk met een blauw oog uit de strijd die in remise eindigde.

 

180329 competitie 27 01

René (links) flink in de problemen tegen Jean-Pierre.

De andere zeer interessante partij die op het programma stond was die tussen Jeroen Hekhuis en Bert Henderikse. Jeroen kwam wel lekker uit de opening, maar zoals wel vaker de laatste tijd is het middenspel wat minder. Bert had kunnen profiteren, maar die liet dit na. Er ontstond een pionnen eindspel waarbij flink gerekend moest worden. Jeroen offerde noodgedwongen een pion en prompt was het remise. Bert kon er niet doorheen ondanks dat mannetje meer. 

180329 competitie 27 03

Jeroen (links) en Bert (rechts) maakten er een interessant eindspel van.

Merijn van Broekhoven stond vanuit de opening iets prettiger dan Martin de Bock, maar vond het nodig om iets te proberen. Hij offerde een kwaliteit terwijl dit in deze stelling helemaal niet nodig was. Martin verdedigde zich eigenlijk kinds eenvoudig en bleef de kwal voor. Uiteindelijk werd Merijn dit ook te veel.

Carl Schoor moest genoegen nemen met een puntendeling tegen Frans Baljeu. Nodig was het allemaal niet, maar Frans weerde zich taai. Waar Carl h6 'vergat' te spelen was het Frans die de koning van Carl op een eeuwig schaak trakteerde. 

Alex Jonkheer had geen moeite met Robin van Liere en was snel klaar met een overwinning in de pocket.

Waar papa Tiggelman niet kon winnen was het het kroost van René dat ook niet kon winnen. Sterker nog, Laura en Vincent verloren allebei. Laura verrassend van Wolfgang Reichpietsch, waar ze normaal niet zoveel problemen mee heeft om te winnen. Nu lukte het niet om te winnen en was het Wolfgang met z'n eerste zege van het seizoen. Vincent verloor van Eric Clarisse die een potje meespeelde deze avond. De opening was prima en er leek niet zoveel aan de hand totdat zwart vervelend ging doen op de c-lijn. Het kostte Vincent te veel tijd en daarmee ging hij door zijn vlag.

Johanna Brouwer boekte net als voor de herindeling een zege op Christiaan de Winter.

180329 competitie 27 02

Johanna Brouwer hier in actie tegen Christiaan de Winter.

Anton Nooijen en Jan Engelen vonden beiden een remise wel prima. Anton stond goed maar verspeelde zijn voordeel waarna Jan goed kwam te staan. Daarna vonden de heren een gelijkspel wel okay.

Tot slot Remco Hekhuis. Hij speelde tegen Joas Fontijn. Joas kon het Remco helaas geen moment moeilijk maken en moest berusten in een nederlaag.

 

Competitie 2017/2018 ronde 27

 

 

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: