Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

René sterk in het eindspel

René blijft de koploper in de competitie na 23 speelronden. In een boeiende partij met Roeland Alders bleef hij koel in het eindspel en wist hij de partij naar winst te schuiven. 

Vanauit de opening kreeg René een iets betere stelling met zijn stukken op de goede plaats: loperpaar en de open d-lijn. Gek genoeg viel het allemaal wel mee met de pret en René raakte de grip een beetje kwijt. Beide spelers hadden het wat nauwkeuriger kunnen spelen, maar uiteindelijk bleef er een stelling over die toch wel een grote remise marge had. René had het loperpaar nog steeds en kon iets makkelijker spelen. Roeland moest keepen en met weinig bedenktijd was het eindspel prompt verloren. René pakte dit cadeautje met veel plezier uit.

Jeroen Hekhuis heeft al een tijdje de goede vorm niet, maar net als PSV neemt hij wel vaak een overwinning mee naar huis. Zo ook nu kwam Jeroen goed weg tegen Roel Schroevers al heeft hij altijd nog minder mazzel dan PSV. Roel had met zwart eigenlijk een prima stelling en op de damevleugel leek Jeroen problemen te krijgen. Jeroen moest het op de koningsvleugel proberen en Roel anticipeerde niet goed met de zet h5, waarmee Jeroen prompt gewonnen kwam te staan. De zwarte koning kwam onder zware druk en Roel zag zich genoodzaakt een stuk er tegenaan te gooien. Dit was niet voldoende om nog een resultaat te boeken, want Jeroen wist de partij daarna soepel naar winst te spelen.

Wie maar een halve buit pakte was Bert. Bert speelde tegen Max Toetenel en in hun ontmoeting zat weinig vuurwerk.

180301 competitie 23 02

Bert Henderikse was in de opening al aan koffie toe.

Het deed me denken aan de bekende koffiepartij van Bert in Eindhoven voor de KNSB-beker (zie verslag van een paar weken terug). Bert dacht een pion te winnen, maar kwam bedrogen uit, want Max kreeg de pion terug waarmee Bert niet veel meer had. Bert dacht f5 te spelen, maar was vergeten dat zijn koning op g7 stond. Daarmee stond de f-pion gepend en was f5 niet rechtsgeldig. De stelling werd vervlakt en de remise was een feit.

Albert Vermue kwam goed weg tegen Xander Joosse. Eigenlijk was er lang niets aan de hand totdat Albert begon te knoeien. Xander wist een kwal te winnen en het leek gewonnen. Dat was het ook totdat Xander een toren in de aanbieding deed. De stelling was nog steeds gewonnen maar nu voor Albert.

Merijn van Broekhoven maakte het zichzelf erg moeilijk tegen Frans Baljeu. De captain van Souburg C had al snel het initiatief met de zwarte stukken en Frans zijn stukken deden aan terugtrekschaak. Met wat actieve zetten had Merijn waarschijnlijk de partij snel beslist, maar hij koos voor een wat onhandige voortzetting waarmee zijn stukken prompt niet goed meer samenwerkten. Frans kwam los, maar deed het op zijn beurt weer niet goed. Merijn won een kwal en kon met pijn en moeite de winst binnenharken.

Robin van Liere had al snel een stuk te pakken tegen Alex Jonkheer en leek op een daverende verrassing te gaan zorgen. Het vervolg was helaas wat minder want hij speelde te snel en liet Alex terugkomen in de partij door het stuk terug te geven. Alex had daarna een actieve stelling die hem uiteindelijk de winst gaf.

Kees Polderman liet zich verrassen door Jan Engelen. Op papier is Kees wat sterker, maar in de partij was dat niet te zien. Een interessante stelling kwam op het bord waar Jan er een loper tegenaan gooide. Daarmee kon zijn c-pion mooie stappen maken richting promotie. Het was mij niet geheel duidelijk of er geen lek in zat, want wellicht was de pion te stoppen. Kees vond deze methode niet (misschien was deze er ook niet) en moest Jan de felicitaties geven nadat materiaalverlies onontkoombaar was. Hieronder de stelling waar Jan de fundering naar de winst maakte.

180301 competitie 23 03

De gewonnen stelling van Jan. Kees speelt hier Txa1, waarna Jan Tb1+ op het bord toverde.

 

Christiaan de Winter verloor van Johanna Brouwer. Johanna won al snel een stuk en stond dit materiaalvoordeel niet meer af.

Vincent Tiggelman rekende af met Joas Fontijn. Joas had eerst wel wat kansjes op een goede stelling, maar toen Vincent de boel overnam werd de koning van Joas onder vuur genomen. Uiteindelijk was mat het gevolg en kon Vincent tevreden terugkijken op zijn partij.

180301 competitie 23 01

De fotograaf is net op tijd om de matzet van Vincent vast te leggen.

 

Competitie 2017/2018 ronde 23

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: