We organiseren elk jaar meerdere gezelligheidstoernooien.
Het is altijd gezellig druk tijdens het traditionele Oliebollentoernooi.
Het traditionele Pepernotentoernooi trekt jaarlijks vele jeugdige schakertjes.
Op donderdagavond spelen de senioren competitie, op vrijdag is het voor de jeugd klubavond.
Welkom op de website van Schaakklub Souburg!

Bert had René bijna te pakken

Bert Henderikse had voor een daverende verrassing kunnen zorgen in de competitie. Tegen koploper René Tiggelman had hij de kansen voor de overwinning, maar moest hij genoegen nemen met een remise. Overigens natuurlijk ook een zeer verrassende uitslag. Overigens de credits voor Roel en Jeroen vanwege de input voor het verslag.

Bert had een prima optreden tegen de huidige clubkampioen en hij kwam in het eindspel zelfs gewonnen te staan.

Bert René

Stelling met wit aan zet.

Hier speelde Bert helaas geen 1. De7 en daardoor eindigde de partij door zetherhaling in remise. Na 1. De7 kan zwart enkel 1. … Tf2 spelen om niet direct te verliezen. Na 2. h4 lijkt het erop dat wit materiaal overhoudt. 2. … Txd2 kan niet vanwege 3. Df6 mat en na dameruil houdt Bert een subliem eindspel over.  Overigens waar men naar 1. De7 keek, was 1. Dxc5 ook een uitstekende optie. Maar de sterkste optie was 1. g4! Echt briljant. Er kan volgen 1. … Dxg4 2. Dxe5+ Dg7 3. Dxg7 Kxg7 4. Pxa4 en klaar (na 2. Dg5 om de e-pion te blijven dekken is het ook klaar na 2. Le4!). 

René was niet geheel ontevreden met dit resultaat en houdt Jeroen Hekhuis nog op gepaste afstand. Jeroen won wel, maar daar was ook alles mee gezegd. Tegen Jean-Pierre van Gemert hield het niet over. Jean-Pierre kreeg een toren voor drie pionnen, maar in plaats van dat hij er drie gaf deed hij een vierde extra in de aanbieding. In het hevige gevecht dat ontstond wilde Jean-Pierre wat pionnen meesnoepen. Die op b7 was een giftige en dat kostte zijn dame. Hij gaf op, maar na invoering van de partij in de computer vertelde Jeroen dat er nog een onlogische remisevariant in de stelling zat. Niet gezien door beiden en Jeroen blij met het punt. Jean-Pierre niet blij.

Roel Schroevers had niet te veel moeite met Frans Baljeu, die zijn stukken niet goed behandelde. Na een paar tempo’s verloren te hebben kwam Frans vast te staan op de damevleugel. De loper op c8 stond als een pion en ook het paard op b8 had geen lebensraum. Zijn enige actieve stuk was een paard op g6, maar door een blunder was deze opeens van het bord verdwenen. Na nog wat afruilen zag Frans het nutteloze van doorspelen in en was Roel een overwinning rijker.

Albert Vermue speelde erg solide tegen Martin Koolhoven, terwijl we hem toch wel kennen als een aanvallende speler. Nadat de grote stukken overbleven vonden de beide heren een puntendeling wel okay.

Martin de Bock kan nog wel eens vlammen. Carl Schoor stond matig vanuit de opening en net toen hij dacht er uit te komen, pakte Martin hem in het centrum aan. Diverse varianten had hij voor het uitkiezen voor de winst en dat kan nog wel eens een probleem geven door net de variant te kiezen die het niet is, maar Martin zag de winst en Carl kwam bedrogen uit.

Xander Joosse kwam fris uit de opening tegen Kees Polderman, die twee stukken had die er de donderdag geen zin in hadden mee te doen. Xander’s manco kwam om de hoek kijken en door te snel te spelen gaf hij pardoes een toren weg. Omdat de stelling blijkbaar nog zo goed was won Xander nog wel, maar het zou handig zijn als Xander soms even op z’n handen blijft zitten.

Eric van Driel won van Jan Engelen en Anton Nooijen nam revanche op Christiaan de Winter. Chris gaf zijn dame weg en verontschuldigde zich voor deze actie gevolgd door directe opgave van de partij.

Johanna Brouwer was Ingel Baaijens de baas, maar haar man Willem beet in het stof tegen Alex Jonkheer. Tegen Alex had Willem een gesloten stelling met ongelijke lopers. Na een verkeerde koningszet kon Alex de boel openbreken en was er geen houden meer aan.

Weer hebben we een nieuwe speler er bij. Suad Baldo maakte haar debuut en speelde tegen Joas Fontijn. Helaas kwam ze nog wat spelritme tekort en greep Joas de winst.

 

Competitie 2017/2018 ronde 21

Overig nieuws

© 2002-2024 Schaakklub Souburg. Volg ons ook op: