Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Evenementenkalender SKS

nov
22

20:00 - 00:00

nov
24

13:00 - 19:00

nov
24

13:00 - 19:00

nov
29

20:00 - 00:00

dec
6

20:00 - 00:00

dec
6

20:00 - 00:00

dec
6

20:00 - 00:00

dec
13

20:00 - 00:00

Schaakpuzzels van de dag

Onze sponsors:

pantarhei

De Middelburger

 

Topslager Verboom

Schildersbedrijf Couleur

 

Vincent de Reuzen doder

De titel klinkt als de titel van spannend boek; maar het is eerder verrassend als spannend. Het blijkt maar weer dat de schildpad nog steeds van het konijn kan winnen in een hardloopwedstrijd.

De competitie in de A-groep ligt in ieder geval nog helemaal open.

haas en schildpad wie het eerste thuis is

 

Wat is er gebeurt?

In de 9e ronde van de A-groep competitie stonden er 2 top partijen op het programma en gelijk ook familie vetes. Xander moest het met de zwarte stukken op gaan nemen tegen Zofyra en Vincent met de zwarte stukken tegen Laura. En de “oudjes” hadden het zwaar. Zofyra zette Xander zwaar onder druk en een sterke loper op a3 zorgde ervoor dat de zwarte koning van Xander in het midden van het bord moest blijven omdat deze niet mocht rokkeren. Een uitgelezen kans op een koningsaanval, zoals deze in vele boekjes staat beschreven en tegenwoordig ook als YouTube filmpjes is terug te vinden.

Het lukt Zofyra echter niet om de koning mat te gaan zetten en goed onder vuur te nemen. Langzaam wist Xander zich uit de houdgreep los te wormen. Sterker nog hij wist ergens een houtje mee te pakken en dat was weer voldoende om het verre eindspel te winnen.

Ondertussen hadden Laura en Vincent een lastig toreneindspel op het bord getoverd. Ik denk dat Laura hierin teveel wilde; in ieder geval koos ze het verkeerde plan, wat haar een belangrijke pion koste. Sterker nog, op het veld waar ze haar pion verloor werd in tijdsnood haar koning tot haar grote schrik midden op het bord mat gezet. Een harde klap omdat ze met haar nederlaag van vorige week tegen Xander nu al tegen een grote achterstand aankijkt.

                                                                                 LauraVincent1                            LauraVincent2

Laura met de witte stukken koos ervoor om de a en b pion te ruilen maar verloor daardoor haar pion op d5. vervolgens werd ze op datzelfde veld matgezet (let niet op de coordinaten; zwart loopt naar boven)

 

In de 10e ronde moest Xander tegen Vincent aantreden. Na een onnauwkeurigheid van Vincent stond Xander gewonnen, maar Vincent had een matdrieging. Xander dacht deze mat in één uit stap 1 te pareren, maar op hetzelfde matveld zat een mat in twee en deze leren de kinderen in stap 2 !!!.

Even de koning schaakzetten zodat de koning opzij moet en daarna de dame offeren om met de toren mat te gaan zetten. Of Xander boos werd ? vraag dat maar aan de aanwezigen op de rustige bovenverdieping .

Xandervincent

Een illustratieve mat stelling van de partij: Xander tegen Vincent (wit aan zet; mat in twee)

Laura herstelde zich van haar vorige nederlagen door in een prima partij van Daniël Lammers te winnen.

In de B-groep stond in de 9e ronde de topper tussen Giovanni en Thomas op het programma. Giovanni steekt in de vorm van zijn nog jonge leven en weet in zijn partijen prima aanvallen op te zetten. Zo ook tegen Thomas die helemaal werd overrompeld.

In de 10e ronde was de gehele top 4 afwezig wegens andere verplichtingen en ziektes.

Door Albert is vanaf de 10e speelavond het RaindropChess kampioenschap in het leven geroepen. Na de competitie partij leken veel kinderen zich te “vervelen” en deden ze veel behalve schaken. Hier moest verandering in komen en dat lijkt te zijn gelukt.

Na de competitiepartij mogen de kinderen iemand uitdagen voor RaindropChess waardoor er een soort ladder competitie naast de gewone competitie is ontstaan.

raindropchess1

 

Berk, Mathijs, Mert, Pacey en Jens wisten vanavond te winnen.

 

De stand van de A-groep

De stand van de B- en C-groep

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: