Hoofdmenu


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Evenementenkalender SKS

juni
28

20:00 - 00:00

juli
5

20:00 - 00:00

juli
12

20:00 - 00:00

juli
26

20:00 - 00:00

aug
2

20:00 - 00:00

aug
4

18:30 -

aug
16

20:00 - 00:00

aug
23

20:00 - 00:00

aug
30

20:00 - 00:00

Schaakpuzzels van de dag

Onze sponsors:

pantarhei

De Middelburger

 

Topslager Verboom

Schildersbedrijf Couleur

 

Koploper moet tevreden zijn met een halve punt

Roeland Alders is nog altijd de trotse koploper voor het ingaan van de herindeling. Wel moest hij tevreden zijn met een remise tegen Martin Koolhoven. De nummer 2 is nog steeds René Tiggelman. Door de winst op Carl Schoor is hij Roeland wel wat genaderd.

Vanuit de opening was het Martin die het initiatief greep tegen Roeland, na wat onnauwkeurigheden in de opening. Zo dacht Roeland druk op de witte e-pion te hebben, maar lang rokeren kon ook in plaats van eerst de witte loper er uit te spelen om vervolgens te rokeren. Niet handig. Volgens de computer was het allemaal in de marge en stond zwart zelfs op een gegeven moment beter. In de analyse was iedereen wel blij met de witte stelling en begrijpelijk ook. Het eindspel leverde Roeland overigens nog wel even een pion op, maar die materiaalwinst stelde toen al niets meer voor. In een paard tegen loper eindspel werd dan ook remise overeengekomen.

1617 competitie 12 01

Martin Koolhoven in zijn partij tegen Roeland Alders.

René, onze huidige kampioen, moest dus tegen Carl. Vanuit de opening stond hij helemaal niet zo prettig en leek Carl toch wel een licht voordeel te hebben. Carl raakte echter het overzicht kwijt. Dacht een zwart paard op f6 mooi in penning te houden, maar dat leverde niets op. Uiteindelijk pikte René dezelfde grap voor het paard van Carl op f3. Daar werkte de truc wel en Carl kon opgeven.

Willem Coppoolse en Albert Vermue speelden remise. Vanuit de opening leek het er op dat Albert wel wat beter stond, maar even later was het Willem die toch duidelijk beter stond. Waarschijnlijk kon er wel ergens gewonnen worden, maar met de nodige kunst en vliegwerk keepte Albert remise door een een opgelijk lopereindspel te belanden.

Max Toetenel boekte een goede overwinning op Eric van Driel. Eric kwam wat prettiger uit de opening, maar dat hebben wel meerdere spelers die met wit aantreden tegen Max. Regelmatig komen ze dan ook van een koude kermis thuis. Zo nu ook Eric. Plotsklaps had Max twee vrijpionnen op de damevleugel met ondersteuning van z'n torens. Eric kon deze situatie niet meer redden en moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Hoe hij nog een half puntje uit het vuur haalde weet ik niet, maar Frans Baljeu wist te remiseren tegen Laurens van Dijk vanuit totaal verloren stelling. Eerst zette Laurens op de koningsvleugel een aanval in en toen deze niet geheel doorsloeg ging hij vanuit het centrum te werk. Aangezien Frans niet meer mocht rokeren stond de witte koning flink op de tocht. Het leek een kwestie van tijd of Frans was er aan voor de moeite. Naar horen zeggen had Laurens een toren wegegeblunderd, waarna hij zelfs nog kansen had op de winst. Uiteindelijk werd het toch remise.

1617 competitie 12 02

Laurens, met de zwarte stukken, heeft hier een prima stelling om te winnen.

Ook bij Martin de Bock leek het er op dat hij het punt zou gaan pakken. Tegenstander Kees Verberkmoes stond helemaal vast en de witte loper van Martin op e6 was een doorn in het oog. Zwart kon alleen maar hopen op wat mindere zetten van Martin om er nog wat van te maken. Het slot heb ik niet gezien, maar uiteindelijk was het wel remise.

Alex Jonkheer had vanuit de opening een pion verloren tegen Tom van Gemert. Alex, die een ongelukje gehad had met de voetbal, kon wat moeilijk noteren, maar het handschrift was niet minder slecht dan normaal. Ook wist Alex de stelling om te buigen naar een voordelige stelling voor hem. Tom vond het daarna ook wel welletjes en feliciteerde Alex met de overwinning. Alex vertelde aan de bar dat ie tegenwoordig wel vaker wint na een pion verloren te hebben. Hij noemde het een soort van gambiet, maar de kenners weten wel beter.

Bert Henderikse is van onder zijn steen gekropen en heeft zowaar ook weer de weg naar de speelzaal van Schaakklub Souburg gevonden. Na een drukke periode maakte Bert zijn rentree en met succes. Laura Tiggelman had de pech dat ze tegen een zeer gemotiveerde Bert mocht. Er was voor haar dan ook geen houden aan.

1617 competitie 12 03

Bert Henderikse maakte zijn rentree in de competitie.

Tot slot Maarten Arts. Hij speelde een interessante partij tegen Kees Polderman waar hij het loperpaar had tegen twee knollen van Kees. Na een afruil had Maarten een goede stelling met wat centrumpionnen die uiteindelijk de doorslag gaven.

1617 competitie 12 04

Maarten Arts links op de voorgrond in actie tegen Kees Polderman. Op de achtergrond
een gehavende Alex Jonkheer.

Competitie ronde 12

Afdrukken Download
  • Geen reacties gevonden
Voeg opmerking toe

Volledige nieuwsartikelen: